Stepàntxikovo i els seus habitants

Stepàntxikovo i els seus habitants, Fiódor Dostoievski

ISBN: 978-84-947576-7-9

«És millor l’home que confessa la seva ignorància, que qui fingeix amb hipocresia.» F. Dostoievski

Stepàntxikovo i els seus habitants (1859) és una de les obres primerenques de Dostoievski, una comèdia que havia de ser una obra de teatre que ja ens anuncia la capacitat de l’autor pel detallat retrat de personatges i de la societat.
Amb Stepàntxikovo i els seus habitants Falzia Editorial té un doble privilegi: per una banda presentem una obra poc coneguda d’un mestre de la literatura universal com Dostoievski, i per l’altra, ho fem amb una traducció al català feta el 1933 pel mític i polifacètic Andreu Nin, un pioner de la cultura i la política catalanes. L’obra, en to còmic, ens descriu amb tota mena de detalls la societat de la baixa noblesa russa tsarista de províncies del segle xix. L’excel·lent traducció de Nin es converteix en una privilegiada finestra, també, des d’on donar un cop d’ull a la situació del català a principis dels anys trenta del segle xx.

“— Mare meva, benefactora, fent el totxo, sempre vius millor en aquest món! Si ho hagués sabut, m’hauria inscrit a la congregació dels totxos quan era jove i ara potser fóra intel·ligent. Però com que vaig voler ésser intel·ligent molt d’hora, ara sóc un vell totxo.”

Fiódor Dostoievski (1821-1881), fou un dels més grans. A finals del segle xix, amb Puixkin, Tolstoi, Gógol, Turguénev i Txékhov transformà la literatura russa i la portà a primera línia mundial. Conegut pel seu mestratge en la psicologia del personatge torturat escriví grans clàssics de la literatura contemporània: Crim i Càstig (1866), El Jugador (1867), L’Idiota (1869), Dimonis (1872) o Els Germans Karamazov (1880).